17 december 2023 Bart van den Boom
Het doel van de aarddraad in afgeschermde kabels begrijpen
Als je ooit een afgeschermde ethernetkabel hebt gekocht, zul je zien dat er nog een onderdeel is waarmee je misschien niet bekend bent. Deze extra draad die uit de kabel steekt, staat bekend als een aarddraad. Deze draad vindt je o.a. ook bij de Humminbird Mega Live en de Mega 360 transducer. Aarddraden hebben een specifiek doel in afgeschermde kabels, en het is essentieel om te begrijpen wat ze zijn.
Een aarddraad is de onbedekte, gevlochten draad die je aantreft tussen de afdekfolie aan de binnenkant van afgeschermde kabels. Deze aarddraad is een belangrijk element voor een optimale werking van de kabel. In kabels worden aarddraden gebruikt in combinatie met een metalen afscherming om een adequate aarding te garanderen. De aarddraad helpt een elektrisch circuit vanaf de afscherming te voltooien en ongewenste elektrische ruis naar de aarde te transporteren, weg van het circuit. Bij boten gebeurd dat "transporteren" over het algemeen via het staartstuk van de motor die weer gekoppeld is met de minpool van de accu. (Meet dit door of laat het doormeten!)
De aardedraad van de Humminbird Mega Live en Mega 360 worden verbonden met de aarde/-minpool van de accu en staat over de gehele lengte in contact met de metalen zijde van de beschermtape in de kabel. Het zou lastig zijn om de beschermtape met een aardklem aan te sluiten, zonder gebruik te maken van een aarddraad. De aardedraden zijn doorgaans vertinde koperen geleiders. Een dunne coating maakt het voorkomen van ongelijksoortige metaalreacties tussen de koperen geleider en een aluminium scherm mogelijk.
Laten we eens kijken hoe de aarddraad helpt bij de prestaties en werking van afgeschermde kabels:
Maakt een effectieve aarding mogelijk: De aardedraad maakt met een lage weerstand een continue verbinding met de metalen bescherming van de kabel mogelijk, wat resulteert in een zeer effectieve aarding. De draad blijft door het hele lichaam van de kabel in contact met de metalen kant van de afschermingstape. Dat plaatst de aardedraad in een uitstekende positie om een afgeschermde kabel op de aardaansluiting aan te sluiten.
Wat dit voor de kabel betekent, is dat deze voldoende beschermd is tegen elektrische spanningspieken die onvermijdelijk van tijd tot tijd optreden. Eventuele overtollige elektriciteit vindt een weg door de afvoerdraad naar de grond/-staartstuk van de motor zonder schade toe te brengen aan de apperatuur die op de draad zijn aangesloten.
Ongewenste elektrische ruis verwijderen
Interferentie: In een transducerkabel van de Humminbird Mega live en Mega 360 fungeert de aardedraad dus als een afvoerdraad voor elektromagnetische interferentie (EMI) en radiofrequente interferentie (RFI). Deze interferenties kunnen ontstaan door externe bronnen, zoals (elektro)motoren, navigatieapparatuur of andere elektronische apparaten aan boord. De aardedraad leidt deze ongewenste signalen weg van de geleiders die de gevoelige datatransmissie verzorgen. Hierdoor wordt voorkomen dat de interferentie de kwaliteit van het datasignaal aantast, wat resulteert in een betrouwbaardere en storingsvrije (beeld)communicatie in het netwerk.
Dit soort elektrische ruis kan aanzienlijke storing aan elektrische apparaten veroorzaken als deze ongecontroleerd doorgaat. In andere omgevingen zoals de muziek of film industrie kunnen videobeelden worden beschadigd door de ruis, de beelden kunnen wazig worden of met strepen over het hele scherm worden weergegeven. Audio apperatuur kan zoemende geluiden gaan bevatten. Volledige digitale netwerken kunnen worden aangetast door allerei verschillende storingen en zelfs tot stilstand worden gedwongen. Elektrische meetinstrumenten kunnen een verkeerde aflezing weergeven.
Om al deze eerdergenoemde redenen is het dus absoluut noodzakelijk om in onze boot de gevoelige data transmissie wat o.a. in het One Boat Network aanwezig is. Zoveel mogelijk te beschermen, en de elektrische ruis zo volledig mogelijk te elimineren. Hieronder staan 2 schema's over hoe de kabels aan te sluiten op het zekeringen paneel. Eén aansluiting hoe het wel moet, en één hoe het niet moet!
Wil je meer weten: Neem dan contact op voor een dagje training op het water of lees verder installatie handleiding bootbekabeling!