Blog: 360 & Side Scan Sonartraining - Brandweer Akersloot

4 juli 2024 Bart van den Boom

Sonartraining in Akersloot: Voorbereiding op Calamiteiten met 360 & Side Scan Technologie

Op 4 juli 2024 ben ik afgereisd naar het pittoreske dorpje Akersloot in Noord-Holland voor een sonartraining. Het lokale brandweerkorps heeft recent een nieuwe brandweerboot in gebruik genomen, gebouwd door Stormer Marine. Deze boot kan onder andere ingezet worden als sonarboot bij calamiteiten. Aan boord zijn de Humminbird Solix 15 MSI+ met uiterst scherpe side scan en de Humminbird Mega 360 transducer operationeel.

Via Technautic, die de botenbouwer aan mij heeft gekoppeld, werd ik gevraagd om de training te verzorgen. Dit verzoek heb ik uiteraard met veel plezier aanvaard. Het overbrengen van mijn kennis van sonar aan de brandweermensen is voor mij geen probleem, aangezien ik hierin veel ervaring heb. Het is een voorrecht om mijn expertise te kunnen delen en bij te dragen aan de veiligheid en paraatheid van het brandweerkorps.

Training met Geavanceerde Apparatuur

De focus van de training lag op het optimaal benutten van de geavanceerde Humminbird-apparatuur aan boord van de nieuwe boot. De Solix 15 MSI+ biedt haarscherpe beelden van de onderwateromgeving met zijn side scan functie, terwijl de Mega 360 transducer een volledig overzicht geeft van alles wat zich rondom de boot afspeelt. Deze technologieën zijn essentieel voor effectieve reddingsoperaties op het water.

Succesvolle Instructie en Vooruitblik

De training aan de vier brandweermannen verliep uitstekend. Hun enthousiasme en leergierigheid zorgden ervoor dat ze de nieuwe technieken snel oppikten en deze direct in de praktijk brachten. Het is altijd bemoedigend om te zien hoe professionals zich inzetten om hun vaardigheden te verbeteren en zich aan te passen aan nieuwe technologieën.

Toekomstige Bijscholing

Naast de initiële sonartraining is er ook een tweejaarlijkse opfriscursus en bijscholing ingepland. Deze regelmatige bijscholing is noodzakelijk om de brandweermannen up-to-date te houden met toekomstige nieuwe technieken en verbeteringen op het gebied van sonartechnologie. Hierdoor blijft het brandweerkorps goed voorbereid op mogelijke calamiteiten en kunnen zij de nieuwste apparatuur efficiënt inzetten.

Conclusie

De dag in Akersloot was niet alleen leerzaam voor de brandweerlieden, maar ook voor mij. Het is altijd verfrissend om te zien hoe nieuwe technologieën worden geïntegreerd in de vitale werkzaamheden van hulpdiensten. Deze ervaringen versterken mijn toewijding om mijn kennis en expertise te blijven delen.

Ik kijk uit naar toekomstige trainingen en ben dankbaar voor de kans om bij te dragen aan de veiligheid en efficiëntie van onze hulpdiensten. Akersloot heeft opnieuw laten zien dat samenwerking en innovatie hand in hand gaan, en ik ben trots dat ik daar een rol in mag spelen!

 

Sponsoren en Partners