Blog: Optimaliseer Uw Wrak Duiken met Mega Side Imaging: Sonar Cursus Ervaring

9 oktober 2022 Bart van den Boom

Optimaliseer Uw Wrak Duiken met Mega Side Imaging: Sonar Cursus Ervaring

Op 9 oktober 2022 had ik een speciale sonar cursus gegeven aan twee enthousiaste duikers in de Noordzee. De training vond plaats in een RIB-boot en was volledig gericht op het gebruik van de Humminbird Helix 10 G4N MSI, een krachtig hulpmiddel voor het ontdekken van wrakken en andere onderwaterobjecten.

Duiken in de Noordzee: Een Spannend Avontuur

De deelnemers, ervaren wrakduikers, hadden al talloze scheepswrakken verkend in de Noordzee. Onlangs begonnen zij echter met een nieuwe uitdaging: het zoeken naar onbekende objecten en nieuwe wrakken om op te duiken. Hiervoor maakten ze gebruik van de Humminbird Helix 10 G4N MSI met de indrukwekkende 1200 kHz Mega Side Imaging-technologie.

Wat is Mega Side Imaging?

Mega Side Imaging (MSI) is een geavanceerde sonar-technologie die uitzonderlijk gedetailleerde beelden van de zeebodem biedt. Met frequenties variërend van 455 kHz tot 1200 kHz, kan MSI objecten op grotere afstanden opsporen en vervolgens in ongekend detail weergeven. Dit maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor wrakduikers die hun zoekmogelijkheden willen uitbreiden.

Focus van de Training

Tijdens de cursus heb ik de duikers geleerd hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de side imaging-technologie. We begonnen met het zoeken op grotere afstanden, waarbij de 455 kHz frequentie werd ingezet om een breed gebied snel te scannen. Zodra potentiële wrakken of objecten werden gedetecteerd, schakelden we over naar hogere frequenties tot 1200 kHz voor een gedetailleerde analyse.

Onze training omvatte:

  1. Instellen en Kalibreren van de Sonar: Hoe de Helix 10 G4N MSI correct te installeren en af te stemmen op verschillende duikomstandigheden.
  2. Scannen op Grotere Afstanden: Gebruik van lagere frequenties voor het snel identificeren van interessante gebieden.
  3. Detailanalyse: Overstappen naar hogere frequenties voor het gedetailleerd in kaart brengen van gedetecteerde objecten.
  4. Interpreteer Sonarbeelden: Hoe beelden correct te interpreteren om de aard van onderwaterobjecten te bepalen.

Resultaten van de Training

De duikers waren bijzonder enthousiast over de resultaten van de cursus. De mogelijkheid om grote gebieden efficiënt te scannen en vervolgens te verfijnen naar gedetailleerde beelden, gaf hen een geheel nieuw perspectief op hun duikavonturen. Met de nieuwe vaardigheden en kennis zijn ze nu beter uitgerust om onbekende wrakken en objecten in de Noordzee te ontdekken.

Conclusie

De combinatie van de Humminbird Helix 10 G4N MSI en onze gespecialiseerde sonar cursus biedt wrakduikers de tools en kennis om hun zoektochten naar een hoger niveau te tillen. Of u nu een ervaren duiker bent of net begint met het verkennen van de onderwaterwereld, onze training helpt u om de volledige potentie van Mega Side Imaging te benutten en nieuwe avonturen te ontdekken.

Wilt u meer weten over onze sonar cursussen of bent u geïnteresseerd in het optimaliseren van uw wrakduiken? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Sponsoren en Partners